Cum utilizăm uleiurile esențiale?

Natura ne-a dăruit o comoară neprețuită care îmbracă diferite veșminte senzoriale, de la sunete, la imagini aparte, până la mirosuri îmbietoare și cel mai important o resursă care ne este la îndemână și pe care trebuie să învățăm să o prețuim și să o utilizăm corect: sănătatea. 

Uleiurile esențiale sunt folosite în scop terapeutic din cele mai îndepărtate timpuri, sunt un adevărat tezaur al naturii. Aceste sticluțe mici reprezintă adevărate prisme care conțin curcubee de posibilități asupra întregului nostru corp, stării emoționale și psihice și care își pot găsi locul în activități de zi cu zi. 

Interesul pentru aromaterapie se bucură de o creștere a popularității în fiecare zi, datorită paletei largi de beneficii pe care o acoperă. Odată cu aceasta este foarte important să fim responsabili, să înțelegem și să utilizăm corect fiecare ulei esențial. De aceea, ți-am pregătit câteva aspecte și recomandări de utilizare corectă a uleiurilor esențiale.

O sticluță atât de mică și atât de multe beneficii?

Uleiurile esențiale sunt unele dintre cele mai complexe și puternice elemente găsite în natură. Însă, de notat este că pe piață există o multitudine de uleiuri și este foarte important să reușim să le identificăm și să facem diferența între cele naturale și cele obținute artificial

Uleiurile esențiale provin din diverse specii de flori, ierburi, fructe, frunze și copaci. În medie, acestea sunt de 80 de ori mai puternice decât forma uscată a plantei. Principalele metode de extracție a uleiurilor esențiale sunt: 

  1. Distilarea cu aburi

Această metodă este considerată ca fiind singura prin care se pot extrage uleiuri esențiale pure din plante (nu se aplică în cazul citricelor). Procedeul presupune încălzirea plantei prin trecerea prin aburi, temperatura fiind mai joasă decât punctul de fierbere. Deși această metodă presupune încălzirea, proprietățile terapeutice ale plantelor sunt păstrate. 

2. Presarea la rece

Această metodă este folosită pentru citrice: lămâie, portocale, grapefruit, lime, bergamotă. Metoda constă în presarea cojii fructului pentru a se obține esența care se găsește în pungi mici din interiorul cojii.

Cum se utilizează uleiurile esențiale?

După cum am menționat mai sus, uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, de aceea este foarte important modul lor de utilizare și este necesar să analizezi cum te simți și să îți asculți corpul. 

În continuare, te invităm să descoperi 5 dintre cele mai populare metode de utilizare a uleiurilor esențiale.

1. Difuzia la rece a uleiurilor esențiale

Difuzia uleiurilor esențiale se face cu ajutorul unui difuzor de aromaterapie, pe care îl poți pune în orice încăpere a locuinței, la birou și îl poți lua cu tine chiar și atunci când călătorești cu mașina. Difuzoarele răspândesc moleculele de ulei esențial în aer, prin vibrații foarte rapide cunoscute și ca vibrații ultrasonice. 

Printre beneficiile utilizării unui difuzor de aromaterapie se numără: reducerea stresului și a anxietății, purificarea și dezinfectarea aerului de viruși, agenți patogeni și bacterii în timp ce îți hidratează pielea menținându-i elasticitatea.

Este foarte important să ții cont și de câteva precauții:

  • Adaugă în difuzor doar uleiuri esențiale pure
  • Păstrează uleiurile esențiale în siguranță, departe de copii, în sticluțe închise la culoare, cu capacul bine strâns, ferite de căldură și de lumină directă
  • Ai grijă la timpul de difuzie al uleiurilor în camerele celor mici

2. Utilizarea uleiurilor esențiale la baie sau la duș

Deși este de evitat păstrarea uleiurilor esențiale în baie, din cauza căldurii și umidității, cu siguranță acestea au multe utilizări în acest spațiu. De exemplu, poți adăuga câteva picături în șampon, balsam, gel sau cremă de duș. 

Pentru a te bucura de mirosul uleiurilor esențiale atunci când faci vană, adaugă câteva picături în apă. Înainte de a adăuga uleiurile esențiale în apa de baie, nu uita să le diluezi cu un ulei purtător. 

3. Aplicarea uleiurilor esențiale pe piele 

Uleiurile esențiale își dovedesc gama bogată de proprietăți și atunci când vorbim despre ten sau masaje. Cel mai important este ca uleiul esențial să fie amestecat cu un ulei purtător înainte de a fi aplicat pe piele, deoarece fiind concentrat poate produce iritații și alte reacții.

Uleiurile esențiale sunt benefice în cazul mai multor probleme dermatologice printre care: acnee, riduri, dermatite, tăieturi, răni și înțepături de insecte. De asemenea le poți folosi pentru masarea zonelor care îți provoacă dureri, de exemplu: dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, crampe abdominale și dureri de spate. 

Pentru aplicarea pe zone restrânse ale pielii, poți folosi roll-on-urile.

4. Inhalare

O altă metodă care este foarte populară este inhalarea cu aburi. Aceasta este recomandată mai ales în sezoanele marcate de răceli și viroze, fiind benefică pentru desfundarea sinusurilor. Dacă alegi această metodă de folosire a uleiurilor esențiale, urmează pașii de mai jos:

De asemenea, poți folosi și inhalatoarele personale pentru a avea mereu uleiurile esențiale la îndemână. Utilizarea acestora este foarte simplă, trebuie să picuri uleiul esențial dorit pe cilindrul de bumbac, iar apoi să-l adaugi în recipientul de sticlă. 

5. Utilizarea uleiurilor esențiale în mâncare

Uleiurile esențiale își dovedesc beneficiile și în ceea ce privește aromele pe care le pot oferi preparatelor. Da, exact, poți folosi uleiurile esențiale și în bucătărie pentru a adăuga un gust aparte salatelor, gustărilor sau deserturilor. 

Pentru a te convinge de acest lucru, îți prezentăm o rețetă simplă și gustoasă pentru dressing de salate.

Îți reamintim că uleiurile esențiale sunt foarte bogate în beneficii, important este să înțelegem cum să le folosim corect și sigur. Documentarea și căutarea informațiilor sunt necesare atunci când pășim spre această bogată lume a naturii, pentru a învăța să ne bucurăm de tot ceea ce ne oferă ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *