Aplicarea topică a uleiurilor esențiale

Majoritatea uleiurilor esențiale sunt sigure și lipsite de reacții adverse atunci când sunt utilizate corect. Cu toate acestea, ca orice substanță pe care o consumăm, trebuie să fim atenți cum o facem și să alegem cele mai sigure metode. Recomandarea principală atunci când vine vorba de uleiurile esențiale este să nu le consumăm direct sub forma în care le-am achiziționat.

Aplicarea topică a uleiurilor esențiale este un mod foarte popular și testat de-a lungul timpului. Însă, cu toate acestea, utilizarea acestora direct pe piele poate să fie puțin mai complicată decât aplicarea unei loțiuni de corp. În general, uleiurile esențiale se aplică localizat, de exemplu pentru a ne calma mușchii după o serie de exerciții fizice care ne-a solicitat. 

Cum alegem metoda de aplicare a uleiurilor esențiale?

Metoda de aplicare pe care o alegem depinde foarte multe de efectul dorit și de uleiul esențial. De exemplu, unele dintre acestea au efecte iritante asupra pielii și trebuie să le folosim cu precauție, având nevoie de mai multă diluare. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta atunci când ai achiziționat un ulei esențial și te gândești cum ai putea să îl aplici și la ce probleme te-ar putea ajuta:

  1. Îngrijirea rănilor implică cel mai adesea aplicarea topică. 
  2. Pentru îmbunătățirea stării de spirit poți opta pentru inhalare sau aplicare topică. Dacă îți dorești un efect mai rapid, este recomandată inhalarea.
  3. Utilizarea uleiurilor esențiale la baie implică atât inhalarea cât absorbția topică.

Cum aplicăm uleiurile esențiale pe piele?

Uleiurile esențiale se pot aplica pe piele printr-o varietate de tehnici. Este important de reținut faptul că din cauza concentrației,  majoritatea dintre acestea nu pot să fie aplicate direct pe piele, fără a fi diluate. De regulă, acestea trebuie diluate într-o bază purtătoare, mai exact un ulei vegetal, la o concentrație care să nu depășească 3-5%. Asta înseamnă că la 5 ml de bază purtătoare, adăugăm 3 picături de ulei esențial. Soluția rezultată, de 3%,  o putem folosi pentru o suprafață mai redusă a corpului.

Dacă vrem să aplicăm pe o suprafață mai mare a corpului sau pentru masaj, este recomandată o soluție de 1%, asta înseamnă că la 5 ml de bază purtătoare, adăugăm o picătură de ulei esențial. 

Uleiurile purtătoare sunt disponibile cel mai adesea în magazinele naturiste și se recomandă cele organice, presate la rece. Această categorie inlclude uleiul de migdale dulci, de sâmburi de caise, de jojoba sau de avocado. Se recomandă ca acestea să fie păstrate la frigider. 

Care sunt cele mai populare tehnici de aplicare topică?

Uleiurile esențiale sunt eficiente în tratarea multor probleme de natură dermatologică, pentru calmarea diferitelor dureri sau pentru relaxare. Atunci când vine vorba de problemele pielii, acestea pot ajuta la tratarea dermatitelor, eczemelor, psoriazisului, tăieturilor, rănilor, iritațiilor, înțepăturilor de insecte, acneei sau ridurilor. Uleiurile esențiale s-au dovedit a fi eficiente și în ameliorarea simptomelor localizate în diferite părți ale corpului: dureri de cap, dureri musculare, dureri de articulații, crampe abdominale, varice, dureri de spate. De asemenea, le putem folosi și pentru relaxare, în băi sau masaj.

Cele mai comune tehnici de aplicare pe piele a uleiurilor esențiale sunt:

  1. Masajul – uleiul esențial se diluează în baza purtătoare și cu această compoziție se masează regiunea dorită. După, pentru o absorbție mai bună, zona masată se poate acoperi cu un prosop sau o fașă medicală.
  2. Comprese – după ce uleiul esențial a fost diluat în cel vegetal, se îmbibă un prosop sau o bucată de material și se aplică pe zona cu probleme.
  3. Baie –  uleiul esențial se diluează în cel purtător și se adaugă în apa din cadă. Dacă nu am dilua, uleiul esențial s-ar evapora înainte de a apuca să ne bucurăm de beneficiile lui.

Uleiuri esențiale pentru diferite tipuri de piele

1. Pentru tenul uscat

Pielea uscată poate să apară în diferite perioade ale anului sau putem avea natural acest tip din cauza activității reduse a glandelor sebacee. Acest tip de piele este adesea calmată cu loțiuni și creme hidratante. Uleiurile esențiale pot contribui la alinarea acesteia, iar cele mai populare sunt:

Uleiul esențial de lavandă – lavanda este cunoscută pentru efectele sale de relaxare, însă acest ulei polivalent poate echilibra nivelul de hidratare al pielii într-un mod natural. Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiinflamatorii, care reduc roșeața și tratează pielea uscată, fără a o face prea grasă. 

Uleiul esențial de mușețel acesta conține azulen, care este cunoscut pentru hidratare și reducerea inflamației. 

Uleiul esențial de lemn de santal – conține compuși care sunt cunoscuți pentru reducerea inflamației, în timp ce stimulează creșterea hidratării.  

2. Pentru tenul gras

Pielea grasă este rezultatul secreției ridicate de sebum. Factorii precum umiditatea, căldura sau cauzele hormonale pot avea un efect ridicat asupra tenului. Uleiurile esențiale care pot contribui la ameliorarea problemelor tenului gras sunt:

Uleiul esențial de salvie – conține compuși activi care sunt cunoscuți pentru controlul excesului de sebum. Acest ulei poate contribui și la probleme precum acneea și ajută la reducerea ridurilor.

Uleiul esențial de rozmarin – este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, stimulente și analgezice. Compușii săi au control asupra secreției glandelor sebacee. 

Uleiul esențial de geraniu – având proprietăți alcaline, acest ulei ajută la echilibrarea uleiurilor din piele. 

3. Pentru tenul sensibil

Tenul sensibil poate ave tendințe uscate sau grase și poate să apară împreună cu alergii, eczeme sau alte afecțiuni ale pielii. Pentru tenul sensibil trebuie evitate uleiurile esențiale de lămâie și de lemongrass, deoarece acestea sunt foarte acide. Cele mai sigure uleiuri esențiale pentru toate tipurile de ten sunt:

Este important ca înainte de utilizarea unui ulei esențial să ne documentăm și să-i cunoaștem proprietățile și posibilele reacții adverse. Pentru a avea grijă de pielea noastră trebuie să fim atenți la toți factorii. Iar odată cu venirea verii, ne petrecem destul de mult timp la soare, de aceea trebuie să fim atenți la toate produsele pe care le aplicăm pe piele, inclusiv la fototoxicitatea uleiurilor esențiale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *