Cum stăm la soare? Fototoxicitatea uleiurilor esențiale

Odată cu venirea verii, timpul pe care îl petrecem în razele soarelui crește. Chiar dacă nu stăm la plajă, pielea noastră tot este expusă razelor UV, deci crema cu factor de protecție ar trebui să fie nelipsită din rutina zilnică de îngrijire.

Pe timpul expunerii la soare trebuie să fim foarte atente la toate produsele pe care le aplicăm pe piele, inclusiv la uleiurile esențiale fototoxice, despre care te invităm să afli detalii în rândurile ce urmează.

Ce este fototoxicitatea sau fotosensibilitatea?

Fototoxicitatea sau fotosensibilitatea sunt doi termeni folosiți pentru a defini o reacția pe care o substanță fotoactivă o produce atunci când este expusă la lumină. În cazul de față, uleiurile esențiale sunt substanța fotoactivă, iar razele soarelui / razele UV sunt lumina. Reacția se produce atunci când anumite uleiuri esențiale aplicate pe piele sunt expuse la lumină. Printre reacțiile pielii se numără: roșeața, iritarea, arsurile grave, pigmentarea, depigmentarea.

De ce unele uleiuri esențiale sunt fototoxice?

Uleiurile esențiale care conțin furanocumarină în compoziția lor chimică cresc sensibilitatea pielii atunci când aceasta este expusă la raze UV. Ar trebui să te ferești de soare atunci când aplici topic uleiuri care conțin psoralen, methoxsalen, bergapten, oxypeucedanin deoarece moleculele acestora au o structură care le permite să absoarbă razele UV, să le înmagazineze și să le elimine dintr-o dată în piele, cauzând reacții severe.

În funcție de concentrație, furanocumarinele pot cauza arsuri ale pielii de gradul III. De aceea e foarte important să verifici întotdeauna dacă uleiurile esențiale sau blend-urile pe care vrei să le folosești sunt fototoxice în contact cu lumina soarelui și când este sigur pentru tine să le aplici.

Ce tipuri de uleiuri esențiale sunt fototoxice?

Furanocumarinele se găsesc în multe dintre fructele citrice și în alte câteva plante. Cu toate acestea, nu toate citricele conțin furanocumarină. Spre exemplu, uleiurile esențiale extrase din coaja de lămâie și de lime (lămâie verde) au fototoxicitate înaltă. De asemenea, uleiurile esențiale extrase din alte părți ale plantelor citrice, cum ar fi cele extrase din flori sau frunze, pot conține un nivel mult mai scăzut de furanocumarină.

Un alt element important este și metoda de extracție a uleiului esențial. Chiar dacă planta în sine are componente chimice care pot cauza fotosensibilitate, acestea nu se vor regăsi neapărat în uleiul esențial obținut. De pildă, mai multe uleiuri esențiale citrice sunt considerate fototoxice, însă metoda de distilare este cea care îți indică dacă uleiul poate cauza într-adevăr astfel de reacții.

Înainte să cumperi sau să aplici un ulei esențial, citește cu atenție proprietățile lui și urmează recomandările oferite de producător. În mod normal, dacă un ulei este fototoxic, vei regăsi această atenționare în descrierea lui.

Îți prezentăm în continuare o listă a celor mai des folosite uleiuri esențiale care sunt fototoxice.

Uleiuri esențiale citrice fototoxice

Uleiuri esențiale non-citrice fototoxice

  • Angelica (Angelica archangelica) – rădăcina, distilare cu aburi
  • Smochin (Ficus carica) – frunze, absolute din frunze
  • Chimion (Cuminum cyminum) – semințe, distilare cu aburi
  • Crăițe (Tagetes minuta) – flori, distilare cu aburi

E foarte important să eviți expunerea la razele solare cel puțin 12 ore după utilizarea uleiurilor esențiale fototoxice.

Ai în vedere fototoxicitatea acestor uleiuri și evită să le aplici pe piele când știi că urmează să te expui la soare sau asigură-te că ai acoperite zonele pielii pe care uleiurile au fost aplicate.

Ține minte: uleiurile esențiale se folosesc pe piele întotdeauna diluate într-un ulei purtător sau cărăuș, niciodată direct pe piele.

Te încurajăm să folosești aceste uleiuri esențiale minunate pentru difuzarea în aer pe timp de vară. Vei ține insectele departe și te vei bucura de acea aromă fresh care merge perfect cu acest anotimp.

Factori care determină dacă are loc reacția fototoxică

Când adaugi un ulei esențial sau un amestec de uleiuri într-o loțiune de corp, într-un ulei de masaj sau într-un unt de corp, trebuie să fii foarte atentă la diluție. Riscul de fototoxicitate crește odată cu procentul de uleiuri fotosensibile adăugate în produsele de îngrijire a pielii.

Un alt factor de care trebuie să ții cont este doza de produs finit pe care o aplici pe piele. Cu cât cantitatea e mai mare și cu cât aplici mai des produsul ce conține uleiuri fototoxice, cu atât reacția cauzată va fi mai severă.

Tocmai de aceea, un alt factor de care trebuie să ții cont este timpul. După cum menționam mai sus, expunerea la soare trebuie evitată cel puțin 12 ore după aplicarea unui produs care conține ulei esențial fototoxic. Contează, de asemenea, și durata expunerii la soare. O plimbare până la magazinul de la colțul blocului nu te expune la raze UV îndeajuns cât să ai o reacție, dar o plimbare lungă pe plajă vine cu un risc mai mare dacă ai aplicat ulei fotosensibilizant.

Chiar dacă unele uleiuri esențiale sunt fototoxice în anumite doze aplicate în timpul expunerii la soare, te poți bucura în continuare de proprietățile lor terapeutice chiar și pe timp de vară, respectând indicațiile producătorilor și ale aromaterapeuților. E important să te informezi înainte de utilizarea lor pe piele și să știi că deși nu le poți aplica oricând pe piele, îți rămâne opțiunea de a le difuza în aer indiferent de sezon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *